Blog

Meer productie op basis van focus, dat is toch logisch?!

Logo Gain Automation Technology

Als MES-consultant ben ik betrokken bij een groot optimalisatietraject. Op basis van focus wordt gericht aandacht geschonken aan de bottlenecks binnen het productieproces. Het doel is het verhogen van de productiecapaciteit.

Hoezo optimalisatietraject? Het productieproces wordt toch via het DCS aangestuurd door ervaren operators! Klopt, afwijkingen ten opzichte van planning wordt echter te vaak afgedaan als normale toegestane variantie. Door de oorzaak van de afwijking gericht te benoemen en te bespreken ontstaat er focus. Collectief logisch nadenken leidt hierbij tot een eerste verbetering. Afwijking ten opzichte van planning wordt binnen MES gedetecteerd en direct aan de operators gesignaleerd. De operators worden hierbij direct op de afwijking gewezen en niet pas na afloop van de batch. Op basis van de door de operator ingevoerde verklaring wordt de afwijking gekoppeld aan de OEE categorie availability, performance of quality.

De OEE registratie is gericht op de kritische onderdelen van het productieproces. Op basis van configuratie kan de focus verlegd worden. Binnen de OEE registratie wordt de tijdsduur van een operatie vergeleken met een tijdslimiet. Deze tijdslimiet is door de OEE registratie per unit / product / operatie afgeleid van de beschikbare historische productiedata. Tevens is de tijdslimiet afhankelijk van de batchomvang. Ten behoeve van de OEE registratie is het bestaande MES uitgebreid met een OEE tool. Op basis van focus, hierbij ondersteund door de OEE tool, hebben de operators de capaciteit van een productielijn uiteindelijk verhoogd.

Mooi voorbeeld van wat de waarde van data kan zijn. De eerste stap is genomen: de data is omgezet in acteerbare informatie, waardoor de capaciteit is verhoogd. Tijd voor de volgende stap: vergaande detailanalyse op basis van batch registratie en business intelligence. Wordt vervolgd…

Paul Janssen
Sr. Technical Consultant, Gain West

Heeft dit blog je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image