Blog

Het Verhaal achter het Gain Beckhoff PLC Framework

Image

Al meer dan tien jaar ben ik met veel plezier werkzaam bij Gain Projects, waar het werk altijd uitdagend en vernieuwend blijft. Een hoogtepunt van de afgelopen jaren was mijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van het Gain Beckhoff PLC framework, dat inmiddels succesvol wordt ingezet bij diverse klanten en projecten.

Twee jaar geleden kreeg ik een interessante uitdaging voorgeschoteld bij een klant. Zij stonden op het punt om voor het eerst een PLC in te zetten voor een nieuwe reeks machines, waar ze voorheen geen gebruik van maakten. Het ontbrak hen echter aan ervaring in het opzetten van een framework. Mijn taak was om een op maat gemaakt Gain Beckhoff PLC framework te bouwen dat niet alleen voldeed aan de specifieke eisen van deze klant, maar ook breed inzetbaar zou zijn voor toekomstige projecten.

Samen met mijn collega’s zijn we erin geslaagd om binnen minder dan een jaar dit framework te realiseren. We putten uit diverse bestaande project-specifieke libraries en integreerden deze tot een goed functionerend geheel. Hierbij maakten we gebruik van de nieuwste programmeermogelijkheden binnen Beckhoff, zoals interfaces, properties en overervingen.

De grootste uitdaging tijdens het opzetten van het framework lag in het balanceren tussen klant specifieke wensen en het behouden van de veelzijdigheid om het bij verschillende bedrijven in te kunnen zetten. Het was essentieel om uit te leggen waarom ons framework geschikt was voor hun machines, ondanks de verleiding om het te veel op maat te maken.

Als kennisdrager van het framework ontvang ik regelmatig vragen van collega’s over het gebruik ervan. Dit onderstreept het succes van ons werk, aangezien het framework nu al bij diverse klanten en projecten wordt toegepast. Het geeft me een gevoel van trots om te zien hoe iets wat als antwoord begon op een specifieke klantbehoefte, nu een waardevol instrument is geworden in meerdere industriële contexten.

Het Gain Beckhoff PLC framework is echter nooit ‘af’. We blijven eraan werken, voortdurend bezig met verbeteringen en updates. Onlangs hebben we bijvoorbeeld de servo-functionaliteit aangepakt. Hoewel de oorspronkelijke functie uit een oud project goed werkte, bevatten het verouderde benamingen. We hebben nu nieuwe inzichten toegepast om het in lijn te brengen met andere functies in het framework. Het is een voortdurend evoluerend proces om ervoor te zorgen dat ons framework altijd state-of-the-art is en blijft voldoen aan de steeds veranderende eisen van de industriële automatisering.

~Wino

geplaatst: februari 2024

Heeft dit blog je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image