Blog

Twincat 3; de juiste keuze!

Logo Gain Automation Technology

De klant waar ik nu een project voor uitvoer, heeft gekozen om het huidige PLC-platform te herzien. Het huidige PLC-platform krijgt vanuit de fabrikant een vernieuwd systeem. Hierdoor kreeg de klant de keuze tussen het doorgaan met het huidige platform of vernieuwing van het PLC-platform. Dit laatste zorgt er wel voor dat ook andere technieken geïntroduceerd kunnen worden. De klant heeft gekozen voor een nieuw platform, in de vorm van Twincat 3.

Nu is het zo dat we daar al veel ervaring voor hebben opgedaan. De klant heeft een nieuw project om de software te gaan testen. In de machine komen diverse technieken samen. Er zijn verschillende servo motoren, communicatie via ETHERCAT, communicatie via MODBUS, communicatie via TCP/IP en een connectie met een SQL-database, vison systeem en 3D-barcodescanners.

Om alle gewenste functionaliteiten te implementeren, is er gekozen om de GAIN-standaard toe te passen. Deze standaard hebben we al bij verschillende Twincat 3 projecten toegepast.

De producten die de machine binnen gaan, krijgen een barcode toebedeeld en wordt er een label op het product geplakt. Deze barcode wordt gegenereerd door de in de SQL beschikbare data. Twincat 3 heeft de mogelijkheid om direct met een SQL-database te communiceren. Deze verbinding zorgt voor een snelle toegang tot de database. Deze snelheid staat toe dat we telkens in het proces een aanvraag kunnen doen aan de database en voldoende tijd hebben om de machine op snelheid te laten draaien.

De producten worden door een vision systeem gefotografeerd en de locatie van de foto’s op het vision systeem wordt in de SQL-database opgeslagen. Door de snelheid van verwerking heeft de machine voldoende tijd om de producten te maken.

Voor ons is deze optie een fantastische manier om een datatracking op te zetten. Een ander voordeel van Twincat 3 is dat we gebruik kunnen maken van overerving zoals al veel langer bestaat in andere programmeertalen zoals C#. Een voorbeeld hiervan is een frequentieregelaar. Er zijn verschillende merken regelaars en telkens moeten we hiervoor weer nieuwe software maken. Door een base functieblok te maken, kan dit blok als basis gebruikt worden voor een regelaar van een bepaald merk. Het basis blok wordt overerft naar het nieuwe blok voor de betreffende regelaar en alle functies voor bijvoorbeeld HMI zijn al gemaakt en getest.

Er zijn, door gebruik te maken van Twincat 3, veel functies die we als programmeurs kunnen gebruiken die niet bij alle pakketten voorhanden zijn.

Kortom; een goede keuze van de klant om voor Twincat 3 te kiezen!

Herwald Spuijbroek
Sr. Control Engineer, Gain Projects

Heeft dit blog je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image