Case

Johannes: “Gain tilt onze apparatuur naar een hoger niveau”.

Image

Scherjon Dairy Equipment Holland bouwt voor de Nigeriaanse markt de eerste mobiele yoghurtfabriek ter wereld. De besturingssoftware en visualisatie & bediening voor dit complexe project neemt Gain Automation Technologies voor zijn rekening.

Hielke Scherjon, oprichter en mede-eigenaar van Scherjon Dairy Equipment Holland, vertoefde al heel wat jaren in de kaasmakerij-industrie toen hij in 2018 de eerste consumptiemelkcontainer ter wereld neerzette in Uganda en in 2020 in Mali. De nodige media-aandacht volgde en dat leidde tot contact met FrieslandCampina. “Voor de grootste zuivelcoöperatie ter wereld bouwen wij nu een mobiele yoghurtfabriek op containerformaat in Nigeria”, vertelt de ondernemer.

“Het gaat om een project dat complex is qua technologie, risicovol is omdat zo’n systeem nooit eerder gebouwd is en gerealiseerd moet worden binnen een kort tijdsbestek”, duidt Hielke de uitdaging voor Scherjon. “Ik zat omhoog wat betreft de programmering van de software. Theo Wijma van Gain Automation Technologies was eerder bij ons langs geweest toen hij zijn vestiging in Drachten opstartte. Sindsdien waren de expertise van Gain en hij als persoon in mijn hoofd blijven hangen.”

Partners waarmee Scherjon al eerder had samengewerkt, haakten af vanwege de complexiteit of hadden simpelweg geen tijd. Dat was de situatie eind juli 2021. Hielke: “Toen heb ik Theo opgebeld en open kaart gespeeld. Het was weliswaar een risicovol eerste project om samen in te stappen, maar toch hadden we gezamenlijk het gevoel dat dit het moment was om de handen ineen te slaan.” Het begon met Henk, control engineer van Gain Gorinchem en aansluitend werkt het team van Scherjon samen met Rick, control engineer van Gain Drachten.

Rick ontfermde zich over het ontwerp, de ontwikkeling en het testen van de besturingssoftware om de totale installatie aan te sturen. Die installatie bestaat uit vijf geschakelde containers die de machinerie bevat om het proces van melkinvoer tot yoghurtuitvoer te regelen. Dit systeem kan miljoenen zakjes drinkyoghurt per jaar produceren.

Een containersysteem als dit bouwen, betekent concessies doen, legt Johannes Scherjon uit, mede-eigenaar van Scherjon en zoon van Hielke. “Er zijn heel wat potentiële valkuilen in het realiseren van een yoghurtfabriek in een container, van vloeren tot drainagesystemen tot alle benodigde technologie op een klein oppervlak weten te integreren. Daarbij moet alles verplaatsbaar zijn. In je mechanische en softwareontwerp moet je met dit alles rekening weten te houden en dat binnen het beschikbare budget.”

Rick wist verbeteringen door te voeren in de functional design specification (FDS) en daarmee een completere vertaalslag op papier te zetten van hoe het gewenste systeem zou moeten werken. Dit functioneel ontwerp vormde de basis voor de implementatie- en testfase.

Johannes: “Die testfase heeft Rick vanuit huis uitgevoerd. Dit op afstand inregelen met behulp van processimulatie was nieuw voor ons.” Gain heeft hiervoor de procesdelen gesimuleerd waardoor de besturing en bediening vooraf virtueel getest kon worden. Johannes vervolgt: “Gain heeft hiermee een opvallend soepel en goed werkende online-werkomgeving weten te creëren. Deze manier van werken gaf rust in het stressvolle stadium van testen.”

In maart 2022 is de mobiele yoghurtfabriek opgebouwd in Nigeria. “Tijdens de inbedrijfstelling van deze proof-of-concept heeft Rick opnieuw vanuit Nederland remote meegewerkt. Wederom met goed resultaat”, zegt Johannes. “Nu is het een kwestie van nog zo’n half jaar proefbatches draaien. Als dat proces naar wens verloopt, kan FrieslandCampina de mobiele yoghurtfabriek officieel laten registreren in Nigeria ”

Terugkijkend stellen Johannes en Hielke vast dat Gain heeft geholpen de apparatuur van Scherjon naar een hoger niveau te tillen. Johannes: “Onze PLC-programmering heeft grote sprongen gemaakt in gebruiksvriendelijkheid, ondersteuning via internet en automatische meldingen met betrekking tot onderhoud. En ook de HMI’s zijn nu veel gebruiksvriendelijker qua look en feel. ”

In het bijzonder het simuleren van de installatie tijdens de verschillende processtappen heeft de aandacht getrokken, aldus de oprichter van Scherjon Hielke. “Op deze doortastende manier op afstand kunnen werken, scheelt geld en tijd; juist in de testfase en de inbedrijfstelling. Sterker nog: goede mensen zijn al schaars en tegenwoordig werken mensen ook liever niet langere tijd op locatie. Deze technologie ondervangt dit probleem en ondersteunt daarmee ons hele werkproces.”

Hielke en Johannes werken in de toekomst graag weer samen Gain. Hielke: “En dan wil ik het liefst al in een eerder stadium van een project in zee gaan met de engineers van Gain. Dat lukte nu simpelweg niet. Om in een vroeg stadium betere afwegingen te kunnen maken qua hardware, besturingssystemen, displays en levensloopbestendig programmeren.”

Heeft dit project je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image