Case

Data Analytics, de eerste stap

Image

Voor een chemische plant in Europa heeft Paul Janssen, Senior Technical Consultant, een verouderde custom historian vervangen door een moderne Aspen InfoPlus.21 historian. Doordat het onderhouden van de benodigde kennis voor het beheer van de bestaande verouderde custom historian een steeds grotere uitdaging werd, was er de noodzaak om deze te vervangen. Aangezien Aspen InfoPlus.21 al naar tevredenheid op een andere productielocatie in Europa gebruikt wordt, was de keuze voor wederom dit systeem logisch. Voor deze productielocatie is dit een eerste stap binnen data analytics.

Data is het nieuwe goud, dit gaat echter niet van zelf. De eerste stap is het verzamelen van data waarmee de eerste invulling van data-analyse, descriptive analytics, gemaakt kan worden. Binnen deze vorm van analyse wordt procesdata binnen trends bekeken. De gebruiker is hierbij op zoek naar antwoorden. Bijvoorbeeld op de vraag; wat was de reden van de verstoring die gisteren optrad? De volgende stappen binnen data-analyse zijn diagnostic analytics (waarom is het gebeurd?), predictive analytics (wat zal er gebeuren?) en prescriptive analytics (hoe kunnen we het laten gebeuren). Waar vroeger de functionele wens van een klant ophield bij descriptive analytics zien we een trend waarbij dit steeds vaker opschuift richting prescriptive analytics.

Voor deze klant heeft Paul een pilotproject uitgevoerd. Als resultaat van de pilot wordt procesdata vanuit PCS7 verzameld en voor trending beschikbaar gesteld aan de gebruikers. Het project is afgerond met een gebruikerstraining. Na een evaluatieperiode zal Gain het systeem verder functioneel aanvullen. Hierbij wordt data uit meerdere bronnen verzameld en gerapporteerd in een batchrapport.

Heeft dit project je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image