Blog

BlueAlp enthousiast over training ‘ontwerpen en tunen van control loops’

Image

BlueAlp enthousiast over training ‘ontwerpen en tunen van control loops’                                             

 

Automatiseringsspecialisten en procestechnologen van BlueAlp hebben de eendaagse training ‘Ontwerpen en tunen van control loops’ van Gain Academy gevolgd. Hierdoor kunnen ze sneller en beter PID-regelaars tunen. De training heeft ook meer begrip voor elkaars vakgebied gekweekt, wat resulteert in meer gebalanceerde regelingen. 

BlueAlp bouwt installaties om plastic restafval om te zetten in olie, die door de chemische industrie wordt gebruikt om weer nieuw plastic maken. Het unieke, gepatenteerde proces zit vol complexe regelingen. Voor een stabiele, nauwkeurige en (energie)efficiënte productie is het belangrijk dat de PID-regelingen goed ontworpen en getuned zijn.  

Simulatieomgeving 

“Dit is complexe materie die in opleidingen vaak theoretisch wordt behandeld, maar ook de nodige ervaring vereist”, aldus Jan Egbert Dijkstra, senior consultant bij Gain. “In de praktijk heb je vaak weinig ruimte om het tunen van een regeling te leren aangezien fouten kunnen leiden tot productieverstoringen of een mindere productkwaliteit. Daarom heb ik voor onze eigen medewerkers en klanten een praktische training ontwikkeld waarbij ze in een gesimuleerde omgeving regelaars regelaar leren (fine)tunen.” 

Hoog kennisniveau 

Zeven programmeurs, procestechnologen en elektrotechnici van BlueAlp hebben deze training gevolgd met als doel hun kennisniveau te verhogen én de samenwerking tussen de verschillende disciplines te bevorderen. “Wij wilden de opgedane kennis meteen kunnen toepassen in een van onze fabrieken die we aan het finetunen zijn”, vertelt Kevin Swiers, senior EI&C-engineer bij BlueAlp. “Onze mensen zijn highly-skilled technici, maar niet allemaal bedreven in het tunen van PID-regelaars. Sommige cursisten hadden die ervaring nog helemaal niet, bij anderen was de kennis wat weggezakt. De trainer heeft hier goed op ingespeeld. Laagdrempelig waar nodig, zodat iedereen een hele dag  aligned bleef. Bij vragen kwam hij altijd met een praktijkvoorbeeld in plaats van een wollig, theoretisch verhaal. We hebben geen vraag kunnen bedenken die hij niet kon beantwoorden. Het niveau was van beide kanten hoog.” 

Veel geleerd 

Aan de hand van praktische opdrachten, die steeds een beetje complexer werden, nam Jan Egbert Dijkstra de cursisten mee in de materie. Ze gingen in duo’s aan de slag met het tunen van een regelaar. Feras Ammoun, control design engineer bij BlueAlp, heeft er veel van opgestoken. “Ontwerpen en tunen van control loops is tijdens mijn opleiding theoretisch aan bod gekomen, maar ik had weinig praktijkervaring. Door me er een hele dag op te focussen, heb ik veel bijgeleerd. Trainen met simulatietools heeft als voordeel dat je niet onbedoeld iets kapot kunt maken. Ik weet nu goed wat de consequenties zijn van een actie die ik onderneem. Een week na de training kon ik de opgedane kennis al toepassen op een project toen de procesengineer me vroeg om iets aan te passen om de temperatuur in het proces te verlagen.” 

Betere balans 

Gain verzorgde de training in-company bij BlueAlp in Eindhoven. Kevin Swiers: “Dat was voor ons wel zo efficiënt. Omdat we een multinational zijn, is de training in het Engels gegeven. We zijn zeer tevreden met de kennis die we hebben opgedaan. Door de training zijn onze afdelingen controls en procesengineering ook meer complementair aan elkaar geworden. Dit resulteert in een mooiere balans in de regelingen.” 

Vervolgtraining 

BlueAlp wil graag een vervolgtraining krijgen om nog dieper op de materie in te gaan. Kevin Swiers: “In deze eerste training hebben we de basis van tuning behandeld. Als lerende organisatie willen we het kennisniveau van onze medewerkers naar een nog hoger niveau tillen.” Feras Ammoun: “We willen bijvoorbeeld op voorhand leren inschatten hoe een regelaar zal reageren als je een bepaalde actie onderneemt. Hierdoor kunnen we nog efficiënter werken.” Jan Egbert Dijkstra is al bezig met het opzetten van de vervolgtraining en misschien zelfs nog een derde training. “We kijken ernaar uit”, klinkt het blij BlueAlp. 

  

  Geplaatst: september 2023

Heeft dit blog je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image