Testimonial

Walter: “Ik werk in een positieve, persoonlijke omgeving.”

Image

“Ik wil een programma vooraf zover weten te testen dat ik bij de klant enkel nog op start hoef te drukken.” – Walter, control engineer.

Ik leerde Gain kennen via Marco Conrads, de technisch manager van Gain, tijdens het tweede jaar van mijn opleiding industrial automation aan de Hogeschool Utrecht. Zijn presentatie van een praktijksituatie vanuit Gain Projects sprak me indertijd direct aan; een project bedenken van a tot z, uitvoeren, testen en in bedrijf stellen. In hetzelfde studiejaar liep ik Marco opnieuw tegen het lijf op een beurs en bood hij mij de kans om stage te komen lopen.

Na mijn afstuderen op een opdracht rond simulatiepakketten kreeg ik van Otto Bouman, business unitmanager van Gain Projects, het aanbod om in dienst te komen. Inmiddels zijn we zes jaar verder en ben ik doorgegroeid tot medior control engineer. Ik combineer nu mijn programmeerwerk als control engineer met digital twin-simulatiewerk.

Mijn naam is Walter en mijn passie voor techniek is zou ik zeggen aangeboren. Samen met mijn vader en vrienden was ik op vroege leeftijd al met techniek bezig. Ik ben zelfs dezelfde studie als mijn vader gaan doen. Naast mijn werk ben ik skileraar in Nieuwegein. Skiën is ook een passie van mij die ik al van jongs af aan heb meegekregen. Inmiddels heb ik het wekelijks les geven ingeruild voor een leven samen met mijn vrouw en dochter van een jaar oud.

Mijn beeld van Gain is sinds mijn eerste ontmoeting met Marco onveranderd gebleven. Ik werk in een positieve, persoonlijke omgeving waarbinnen collegialiteit vooropstaat. We helpen elkaar altijd, als het nodig is ook buiten onze eigen projecten om. Daarbij herken ik me zo in mijn collega’s als het gaat om een haast aangeboren interesse in techniek, van aanpakken weten, klanten doelgericht willen helpen, graag samenwerken en willen groeien op professioneel en persoonlijk vlak.

Gain zorgt er via een uitgebreid arbeidsvoorwaardenpakket voor dat ik mijn werk als control engineer zonder zorgen kan uitvoeren. Ik heb een leaseauto waardoor ik al mijn klanten en bijbehorende machines makkelijk kan bereiken. De ruime keuze in het leaseassortiment biedt ook nog de mogelijkheid een auto te kiezen waarin alle spullen en speelgoed van mijn dochter passen. Daarnaast heb ik een laptop en telefoon van Gain om de communicatie met mijn klanten optimaal te laten verlopen.

Als control engineer programmeer ik het liefst geavanceerde machines die op hun beurt weer andere producten assembleren, zoals twee jaar geleden nog in een project voor e-sigarettenmachinefabrikant TDC. In zo’n setting is het mijn opdracht om de software zo te schrijven dat deze kan meegroeien met het doorontwikkelen van de machine; modulair dus. Daarbij komt onze ‘Gain-standaard’ goed van pas. Hiermee kunnen we voor alle verschillende klanten en wensen structureel en overzichtelijk nieuwe software schrijven.

Binnen Gain ben ik daarnaast de deskundige op het gebied van de NX Mechatronics Concept Designer (NX MCD)-software van Siemens. Dat is een simulatiesoftwarepakket waarmee je een digital twin van een installatie kunt maken om deze virtueel te kunnen testen bij storingen of voor inbedrijfsstelling. In dat laatste huist de kracht van Gain Projects. Met een industrie die zich steeds vaker in het buitenland vestigt en/of steeds complexer wordt, is het voor mij en mijn collega’s van groot belang om vooraf zo veel mogelijk te kunnen testen.

Als ik het voor elkaar krijg om een programma vooraf zover te testen dat ik bij de klant enkel nog op start hoef te drukken, dan geef ik mezelf een schouderklopje. Deze ontwikkeling betekent ook dat ik minder tijd op locatie hoef door te brengen. Dat scheelt veel reizen en tijd weg zijn van huis in de internationale markt waarin ik werk.

Medio 2021 zette ik mijn kennis van digital twin in bij een project voor machinebouwer De Klokslag. Het ging om een productiesysteem voor de bereiding van harde en halfharde kazen dat 24/7 draait en je dus niet even kunt stilleggen. Het deelproces draait simpel gezegd om het vullen van kooien met kazen, die vervolgens in een pekelbad worden geladen. Bij een klant van De Klokslag kwamen geregeld storingen voor waardoor het systeem de volgende ochtend niet meer opstartte.

Ik heb toen de kooien, de hijskraan en de invoer gesimuleerd met NX MCD en deze laten communiceren met de Siemens-PLC van het productiesysteem. Hierdoor konden we de storing simuleren en het probleem direct oplossen.

Met Otto heb ik geregeld gesprekken over hoe ik mij verder wil ontwikkelen, zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak. Dat leggen we dan samen vast in een persoonlijk ontwikkelplan. Zo uitte ik eerder de wens om een team te coördineren. Vervolgens heeft Otto een aanvraag van een klant gekoppeld aan mijn vraag en heb ik daar elf maanden als servicecoördinator gewerkt.

Mijn taak was om klanten telefonisch te woord te staan en allereerst in te schatten of ik hen zelf telefonisch verder kon helpen. Zo niet, dan ging ik na wie binnen het team de logische volgende schakel zou zijn en maakte ik een planning om de klant op afstand of op locatie te kunnen helpen. Voorheen kreeg ik nog wel eens te horen dat ik te direct was in mijn communicatie. In mijn tijd als coördinator heb ik geleerd om vaardiger met zowel onze klanten als mijn collega’s te communiceren.

Naar de toekomst kijkende wil ik graag, in de pak ‘m beet komende tien jaar, doorgroeien naar de rol van consultant op het gebied van digital twin-simulaties. Daarbij willen Otto en ik dat meer engineers binnen Gain deze software in de vingers gaan krijgen, zodat we flexibeler worden qua inzet en grotere projecten kunnen gaan draaien.

De ontwikkeling van digital twin is nog in volle gang en ik ben benieuwd naar de mogelijkheden over een paar jaar; zowel qua diversiteit aan toepassingen als aanbieders. In plaats van enkel kleine modules zoals nu hoop ik in de nabije toekomst complexere machines te kunnen simuleren die op hoge snelheid assembleren, zoals de e-sigarettenmachines van TDC bijvoorbeeld.

Naast dat ik veel leer tijdens mijn projecten, vind ik het fijn dat Gain mij al direct vanaf het begin volop de mogelijkheid heeft gegeven om trainingen te volgen. Van technische trainingen in bijvoorbeeld C#-programmeren tot de soft skills over hoe je communiceert met de klant of hoe je e-mails opstelt. De volgende cursus die ik wil volgen is een Scrum workshop die wordt gegeven door onze eigen Gain Academy. Ik ben heel benieuwd hoe deze werkvorm mij gaat helpen in mijn verdere werkzaamheden voor onze klanten.

Walter, control engineer

Heeft deze testimonial je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image