Blog

Workshop “Ethernet & Security”

Image

 Regelmatig worden er bij de Gain-Academy interessante trainingen georganiseerd met uiteenlopende onderwerpen zoals Gestructureerd Programmeren, Requirements Engineering, Machineveiligheid en persoonlijke vaardigheden. Naast onze klanten kunnen ook de collega’s van Gain deelnemen wat zorgt voor een gevarieerde groep en bijdraagt aan een boeiende dynamiek in de interactief vormgegeven trainingen.

Onlangs was het onderwerp “Ethernet & Security”, een actueel thema wat bij iedereen wel een belletje doet rinkelen maar hoe zit het ook alweer? De training wordt gegeven door Remco van Vught, specialist in ICT-oplossingen.

Na het voorstelrondje waarbij de trainer en deelnemers elkaar wat beter leren kennen duiken we de diepte in met eerst een goede opfrissing van de basiskennis. Hierbij worden verschillende onderwerpen besproken zoals: ethernet-lagen-model, poorten, protocollen, switching, routing, LAN/VLAN, VPN, security. Hierbij is ruimte om vragen te stellen en eigen ervaringen te delen. Gedurende deze eerste fase van de training polst de cursusleider het niveau van de deelnemers en voorziet waar nodig van extra toelichting of stapt vlot door wanneer alles duidelijk is.

Na de theorie is het tijd voor een stukje praktijk. We verbinden onze laptops met een server welke in het midden van de cursusruimte is opgeteld. Op deze server kan elke deelnemer een eigen virtuele router configureren en een VLAN aanmaken. Vervolgens doen we hiermee verschillende opdrachten om de eerder besproken theorie in de praktijk te brengen.

Vervolgens wordt gefocust op security, hierbij komen onderwerpen aanbod als kwetsbaarheden van ethernet/internet, securityvoorbeelden uit het verleden en heden, defensieve netwerk architectuur (DMZ), encryptie en VPN. Onderwerpen welke in de groep enthousiast worden aangevuld met eigen ervaringen, en sterk bijdragen aan de bewustwording. Google maar eens op de term ‘CVE’ (Common Vulnerabilities and Exposures) i.c.m. een met internet verbonden apparaten die je zelf gebruikt, zoals: VPN-routers, printers, scanners, weerstations. Je zult dan o.a. informatie tegenkomen over kwetsbaarheden in de firmwareversies van de desbetreffende apparaten. Goede bewustwording voor het regelmatig uitvoeren van updates of het vervangen van oude apparatuur, wanneer deze niet meer worden ondersteunt.

Het was wederom een leerzame en gezellige training, ik kijk weer uit naar de volgende!

  ~ Marcel Steijger ~ 

  

  Geplaatst: september 2023

Heeft dit blog je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image