Testimonial

Robbert: “Er is volop interessant werk.”

Image

“Ik zorg er met mijn ervaring in UI/UX-design voor dat gebruikers met zo min mogelijk handelingen een machine zo optimaal mogelijk kunnen besturen.” – Robbert, software engineer

Tijdens mijn studie industriële automatisering aan de Hogeschool Utrecht raakte ik al geïnteresseerd in de interactie tussen mens en machine. Bij Gain krijg ik vanaf het begin de kans om bij te dragen aan de ontwikkeling van UI/UX-design, of te wel user experience en user interface-design, voor onze klanten.

Mijn naam is Robbert en ook in mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Van het zelf ontwerpen en maken van kleding als passende outfit voor festivals tot modeltreinen bouwen.

Ik leerde Gain kennen tijdens mijn tweede studiejaar toen een versimpelde opdracht uit de Gain-portefeuille de basis vormde voor een project. Ik heb toen direct de directeur van Gain Hans Mosselman, die aanwezig was, benaderd of ik stage kon komen lopen. Indertijd was er geen plaats, maar die kans kwam alsnog aan het einde van mijn studie.

Op uitnodiging van Otto Bouman, business unitmanager van Gain Projects, ben ik toen komen praten over een afstudeerstage en welk onderwerp bij mij zou passen. Mijn uiteindelijke opdracht ging over alarmmanagement met als doel hoe je alarmen beter visueel inzichtelijk kunt maken voor gebruikers.

Je ziet dat de industrie in tegenstelling tot bijvoorbeeld smartphone- en moderne websitebouwers zeker de laatste tien jaar is achtergebleven in het gebruiksvriendelijker maken van interfaces. Terwijl investeren in een goed UI/UX-design veel voordelen heeft. Denk aan een snellere en eenvoudigere leercurve voor nieuwe gebruikers, minder kans op het maken van fouten en sneller kunnen reageren op alarmen.

Na mijn stage kwam ik medio 2019 in dienst als junior software engineer bij Gain Projects. Ondertussen ben ik doorgegroeid naar de functie van medior en combineer ik programmeren met UI/UX-design. Gain past goed bij mij vanwege de relaxte open sfeer, de mogelijkheid om je te ontwikkelen zowel op technisch als persoonlijk vlak, de uitdagende projecten en de collegialiteit.

Ook qua arbeidsvoorwaarden is het goed geregeld bij Gain. Voor mij springen de leaseauto en de brede opleidingsmogelijkheden in het oog. Zo heeft Gain een eigen opleidingscentrum, de Gain Academy, waar je als medewerker terechtkunt. Een aantal trainingen volg je sowieso verplicht, zoals klantgericht communiceren. En zelf kun je ook cursussen aandragen die je interesseren. Zo heb ik bijvoorbeeld een beginnerstraining ‘User experience’ gevolgd.

Sinds anderhalf jaar werk ik samen met mijn collega Richard, senior control engineer, bij een bedrijf in de tuinbouw. Het bedrijf bouwt machines die onder meer automatisch bollen kunnen planten. Daar komen vision-technieken en robots aan te pas. Het visiongedeelte is een paar jaar geleden helemaal overgegaan op Linux. Alleen werkten de HMI’s nog wel op Windows. Dat is moment dat ik en Richard erbij zijn gekomen.

Mijn opdracht is enerzijds om de HMI’s over te zetten en bouw daarvoor frameworks in Linux. We programmeren in C Sharp en gebruiken Avalonia als plugin om de code te compileren naar Linux. Samen zorgen ze voor de frontend en de backend om de software te schrijven. Het uiteindelijke doel is om een modulair framework te bouwen dat toepasbaar gaat zijn op elke specifieke machine van het bedrijf.

Anderzijds waren de oude HMI’s duidelijk toe aan een update, want deze bevatten nog veel onoverzichtelijke data en cijfertjes. Via een passend UI/UX-design zorg ik ervoor dat de gebruiker nu in een oogopslag kan zien of de machine goed draait plus dat de machine voor de gebruiker intuïtiever te bedienen is. Daarvoor moet ik goed weten wat de gebruikerseisen zijn; welke settings worden er bijvoorbeeld veel gebruikt en welke zelden?

In de laatste anderhalf jaar heb ik veel kennis opgedaan op het vlak van programmeren in Linux en Avalonia. Voor zowel mij als de klant waren deze systemen volledig nieuw. Mijn collega Richard had wel ervaring met Linux, maar niet in combinatie met het ontwerpen van interfaces. In de praktijk betekende dit dat ik samen met Richard ben nagegaan welke software er op de markt is en een selectie daarvan hebben we getest op de specifieke eisen van onze klant.

Mijn ervaring in UI/UX-design heb ik uitgebouwd door binnen mijn opdracht veel zelf uit te proberen en te sparren met mijn collega’s en de klant. De beginnerstraining ‘User experience (UX)’, die ik net voor de coronacrisis volgde, is voor mij heel behulpzaam geweest in hoe ik op een doeltreffende manier met de klant de verschillende stappen van het ontwerpproces kan doorlopen. Mijn ultieme doel is dat mijn klant, de gebruiker, met zo min mogelijk handelingen een machine zo optimaal mogelijk kan besturen.

Al na twee jaar werkervaring kreeg ik medio 2021 meer verantwoordelijkheden en groeide ik door naar de functie van medior software engineer. In de praktijk betekende dit dat ik meer verantwoordelijkheid voor het framework kreeg en het testen ervan grotendeels voor mijn rekening heb genomen. Verder kreeg ik de verantwoordelijkheid voor één machine om daarop de up-to-date HMI draaiende te krijgen; Richard nam een andere voor zijn rekening.

Voor mij is dit een hele mooie kans om door te groeien, zowel in technisch opzicht als qua communicatieskills. Als junior ben je nog niet gewend om bijvoorbeeld de procesbesprekingen met de klant te voeren. Dat vond ik in het begin nog wel een uitdaging. Gelukkig heeft Richard mij begeleid in dit proces en hebben we samen geregeld met de klant om tafel gezeten om het project soepel te laten verlopen.

Ik ben benieuwd waar ik over een jaar sta. De eerste prognose was dat ik hier een half jaar zou blijven. Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder. Voorlopig is er nog volop interessant werk bij deze klant en heb ik het er nog erg naar mijn zin.

Robbert, software engineer

Heeft deze testimonial je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image