Testimonial

Gerard: “Engineers van Gain hebben diepgaande vakkennis.”

Image

Dec Netherlands ontwerpt en bouwt machines voor de farmaceutische industrie. Om zijn projecten in Europa en daarbuiten te kunnen draaien, werkt het bedrijf sinds 2018 samen met Gain Automation Technology op het gebied van besturingssoftware en human-machine interfaces.

In 2018 kwam engineering manager Gerard Keffer van Dec Netherlands op zijn zoektocht naar ervaren engineers in contact met senior accountmanager Marc Schippers van Gain Automation Technology. Dec werkt met een vaste kern van engineers en huurt wanneer nodig versterking in. Sindsdien werken de twee bedrijven samen op voornamelijk ontwikkelprojecten. Vanuit hun automatiseringservaring leveren de engineers van Gain kennis en advies op het gebied van besturingssoftware en human-machine interfaces (HMI) aan Dec.

Dec Netherlands ontwerpt en bouwt in Breda hightech machines voor de farmaceutische industrie, zoals vul- en transportmachines. “Naast standaardmachines, onder andere voor serialisatie, richten wij ons de laatste jaren op afvulmachines voor de high-end farmaceutische industrie”, vertelt Gerard. Dit zijn machines die klantspecifiek worden ontworpen aan de hand van de eisen en wensen van de klanten van Dec.

Gerard vervolgt: “De ontwikkeling van dergelijke machines duurt gemiddeld 1,5 tot 2 jaar, van ontwerp tot aan afname op locatie bij de klant. Ik vergelijk ons qua technologie met ASM Technologies en ASML, alleen zijn wij kleinschaliger. Onze machines bevatten onder meer robotica, vision-systemen, servo en speciale transportsystemen.

Dat betekent dat er mooie uitdagingen voor engineers in het verschiet liggen bij Dec, maar ook dat het bedrijf hoge eisen stelt aan de mensen waarmee zij samenwerken, aldus Gerard. “Ik kijk altijd zowel naar de persoon als naar de technische, vakinhoudelijke kennis die iemand meebrengt. Bij de mensen van Gain valt mij op dat zij sterk zijn in hun communicatie. Dat zijn belangrijke vaardigheden voor het werken in onze multidisciplinaire teams.”

Daarbij beschikken de engineers van Gain over diepgaande vakkennis en veel ervaring, aldus Gerard, en zijn zij bekend met de voor Dec belangrijke richtlijnen. De engineeringmanager noemt specifiek ISA-88 waarmee je complexe besturingen hanteerbaar kunt maken door de procesbesturing op te delen in logische modulaire bouwstenen. Gerard: “Deze combinatie van zaken maakt dat de mensen van Gain goed op de hoogte zijn van wat wij doen en daardoor zijn zij snel up to speed. Binnen twee weken kunnen ze doorgaans al goed meedraaien in onze projectteams. Dat zijn de mensen die wij zoeken.”

Gerard vervolgt: “Gain, in dit geval Marc, weet wat wij doen, waar wij behoefte aan hebben, en kan daarbij de juiste mensen inzetten.” Voor Dec is het ook een pré dat Gain expertise heeft op het gebied van machinebouw. Dat is belangrijk bij het ontwikkelen van dergelijke complexe machines.

De engineers van Gain brengen hun kennis van PLC-programmeren, software testen en HMI-ontwikkeling (visualisatie en bediening) mee naar Dec als wel hun brede blikveld door hun jarenlange ervaring in de machinebouw en farma bij diverse klanten. Binnen de ontwikkelteams van Dec werken de mensen van Gain als engineer of lead engineer. Zij ondersteunen vanuit hun rol de lead engineers van Dec zelf.

Gerard: “De mensen van Gain ontzien onze lead engineers. De ervaring is dat onze software designers een design bij engineers van Gain kunnen neerleggen, wetende dat zij in staat zijn dit design te vertalen naar een stuk softwareontwikkeling en te testen. Onze ervaring is dat de samenwerkingen met de engineers van Gain goed verlopen.”

Om de meerwaarde van Gain voor Dec te illustreren, haalt Gerard de inzet van Patrick Luijk aan. Patrick werkt als engineer op een project dat gebruikt maakt van het eXtended Transport System (XTS) van Beckhoff Automation. “Toen we deze module aanschaften om onze transportsystemen te optimaliseren, ontbrak het ons aan de benodigde kennis. Patrick heeft veel ervaring met dit Beckhoff-systeem en is dus van grote waarde voor ons.” Patrick zijn bijdrage bestaat niet alleen uit het ontwikkelen van een klantspecifiek transportsysteem, maar ook uit het trainen en adviseren van de Dec (lead) engineers rond XTS.

In het geval van Patrick spreekt Gerard van een “sparringspartner voor onze lead engineer”. De engineeringmanager vervolgt: “Het uiteindelijk doel is dat onze eigen engineers op termijn de ontwikkeling van toekomstige XTS-systemen zelf gaan uitvoeren, maar tot het zover is, is de ondersteuning vanuit Gain zeer welkom.”

Gerard besluit: “Als wij in de toekomst ondersteuning nodig hebben, dan gaat onze voorkeur er naar uit om iemand van Gain in te huren vanwege de goede ervaringen tot nu toe. Het liefst werken wij dan natuurlijk opnieuw samen met engineers waarmee wij al vertrouwd zijn en die op hun beurt met onze systemen en mensen. Dat is logischerwijs niet altijd mogelijk.” Gerard en zijn collega’s werkten de afgelopen jaren met zeven engineers van Gain samen op uiteenlopende ontwikkelprojecten. Gerard: “Daardoor hebben wij tegelijkertijd ook ervaren dat het met engineers van Gain vanaf het begin goed zit.”

Heeft deze testimonial je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image