Blog

Virtual commissioning met SIMIT bespaart tijd en kosten

Image

Control engineer Raymond heeft vorig jaar voor het eerst de Siemens-software SIMIT gebruikt voor virtual commissioning. Hiermee kon hij de besturing van een installatie testen en optimaliseren nog voor de installatie fysiek gebouwd was. 

Het ging om een project voor Huisman Equipment, gespecialiseerd in de bouw van voornamelijk offshore kranen. Gain mocht mede de testomgeving maken voor een zogenoemde Motion Control Pile Gripper (MCPG). “Met deze installatie worden op zee monopiles voor windturbines geplaatst”, legt Raymond uit. “Dit wordt normaal gedaan met een schip dat uit het water wordt getild om stabiel te staan, maar door de MCPG kan het schip in het water blijven liggen. De monopile gaat in de MCPG, die vervolgens de bewegingen van het schip door deining en golven compenseert. Deze werkwijze bespaart tijd en kosten, aangezien het lang kan duren voordat het schip  uit het water is getild.” 

Parallel testen 

Met een binnendiameter van 12 meter is de MCPG een enorme installatie. Het zou veel te complex geworden zijn om de besturingssoftware pas te testen op het moment dat de installatie al fysiek gebouwd was. Huisman Equipment vroeg Raymond het testteam te ondersteunen door de besturing parallel aan de bouw te testen met behulp van de simulatiesoftware SIMIT. “Het was mijn eerste ervaring met SIMIT. In het begin moest ik even zoeken hoe het in elkaar zat, maar door er dagelijks mee te werken kreeg ik het al snel in de vingers en kon ik taken overnemen van andere collega’s die bij het project betrokken waren.” 

Dynamisch proces 

“We hebben in SIMIT het hydraulische proces en de motoraansturingen nagebootst”, vervolgt Raymond. “In het begin was het alleen I/O, maar gaandeweg werd het steeds groter en complexer. Op een gegeven moment was het een dynamisch proces. Een uitdaging was dat ik zowel in de besturingssoftware als in SIMIT soms bugs tegenkwam. Dan moest ik even uitzoeken waar de bug precies zat. Als de ene bug gefixt was, kwam er alweer een andere naar boven. Zo ging ik steeds dieper de software (STEP 7) in.” 

Controleruimte 

De simulatie was op enig moment zo ver dat de controleruimte gesimuleerd kon worden: een fysieke controller met joystick-bediening en besturing. Dit simulatiemodel om de controller virtueel te besturen wordt door de eigenaar van de MCPG ook ingezet om operators te trainen voordat zij de machine in gebruik gaan nemen. Raymond kijkt terug op een geslaagd traject: “We hebben met SIMIT snel en goed kunnen testen. Ik heb ervan geleerd dat het nuttig is om in de software al meteen rekening te houden simulatiecode in te bouwen. Ik denk ook dat Siemens de SIMIT-software in de toekomst nog verder door zal ontwikkelen. Bij Gain zijn we al bezig met de Digital Twin (3D-simulatie). Als je dat allemaal bij elkaar kunt brengen en aan elkaar kunt koppelen heb je een sterke toekomstgerichte oplossing.” 

 

geplaatst: februari 2024

Heeft dit blog je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image