Blog

Standaardisatie levert geld en flexibiliteit op!

Image

Dit is de titel van de presentatie die ik op de PPA dag heb gegeven. Ik merk dat veel bedrijven intern, nauwelijks of geen afspraken hebben gemaakt over het ontwikkelen van software. Dit betekent dat softwareprojecten ondoorzichtig zijn, minder effectief uitgevoerd worden en vaak uitlopen. Er is geen structuur. De oplossing is standaardiseren!

Ik heb een aantal standaardisatietrajecten samen met klanten uitgevoerd. De eerste stap is het vormen van een team of liever gezegd, een standaardisatiecommissie. Dit team is onder andere verantwoordelijk voor het opzetten en vastleggen van de standaard. Eén van de grootste uitdagingen in dergelijke trajecten, is het gedrag en houding van medewerkers. Door het standaardiseren worden zij regelmatig uit hun comfortzone gehaald met als gevolg dat er tegenwerpingen kunnen ontstaan. Het is dus zeer belangrijk om draagvlak en betrokkenheid te creëren bij alle medewerkers die ook maar iets met software te maken hebben.

Ik vind het erg leuk om dit soort trajecten te begeleiden. De combinatie van de technische uitdaging om een standaard te ontwikkelen en de uitdaging op het persoonlijke vlak om met anderen dit als een team uit te voeren, brengt veel voldoening.

We hebben ons verhaal over standaardiseren aan de bezoekers van de PPA dag verteld. Nieuwe – en bestaande klanten hadden zich opgegeven voor deze presentatie. De opkomst was aanzienlijk en na de presentatie zijn we op de stand nog wat dieper op details ingegaan met geïnteresseerden.

Het geven van deze presentatie was voor mij persoonlijk ook een uitdaging. Normaal is de opzet toch meer technisch inhoudelijk en voor een veel kleinere groep.

Op naar de volgende standaardisatietrajecten!

Heeft dit blog je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Image
Image