Blog

Mijn 1e buitenlandervaring

Logo Gain Automation Technology

Onlangs ben ik, Alex van Dalen, in opdracht van een producent van machinelijnen voor de tuinbouwindustrie, twee weken naar Brazilië geweest. De reis begon op maandagochtend 26 maart op Schiphol en na 24 uur reizen kwam ik aan op plaats van bestemming. De reis bestond uit 12 uur vliegen met KLM en vervolgens drie losse binnenlandse vluchten.

Het bedrijf maakt papierpulp voor de papierindustrie. Deze papierpulp wordt gemaakt van het hout van de eucalyptusboom. Dit is een groot bedrijf waar elke minuut een vrachtwagen het terrein oprijdt met drie trailers die allemaal volgeladen zijn met hout. Om deze toevoer van hout te kunnen blijven garanderen, staat het hele gebied rond het plaatsje vol met eucalyptusbomen.

Mijn werkzaamheden waren echter niet in de fabriek waar ze de papierpulp maken, maar op de plek waar ze de eucalyptusboompjes kweken (the nursery). Hier stond ik in een grote hal waar de producent van machinelijnen voor de tuinbouwindustrie al een gehele productielijn heeft neergezet. Een klein onderdeel van deze lijn is het overzetten van de planten (die in een tray staan) naar een krat. De kratten met planten kunnen vervolgens worden meegenomen om de bomen ergens in het veld te planten.

Deze machine bestaat uit een arm die met behulp van twee servomotoren gepositioneerd kan worden. Aan deze arm zit een haak die vervolgens de planten op kan pakken. De aansturing van de machine wordt gedaan door een Omron-PLC waarbij de code is geschreven in Sysmac.

Tijdens mijn verblijf heb ik naast het programmeren en testen, wat overigens erg leuk was om te doen, ook kunnen genieten van de cultuur en het lekkere eten. Ze weten daar heel goed hoe je een lekker stuk vlees klaar moet maken. Daarnaast ben ik op zaterdagavond met een collega mee geweest naar een barbecue. Op zondag kon ik bijkomen en heb ik rondgereden met de auto.

De 2e week in Brazilië was ik volledig gefocust op het draaien van productie: garanderen dat de machine het blijft doen en dat er geen fouten meer in zitten. Na een week uitgebreid getest te hebben, stapte ik vrijdag 6 april met een gerust hart in het vliegtuig om mijn 1e buitenlandervaring te beëindigen.

Op naar het volgende avontuur!

Alex van Dalen,
Control Engineer bij Gain West

Heeft dit blog je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image