Case

Innovatie voor de AGF-sector 

Image

Famateq in Yerseke bouwt innovatieve machines met Vision voor de AGF-sector (Aardappelen, Groente, Fruit). Het nog jonge bedrijf geniet steeds meer naamsbekendheid in de markt.

Met GAIN Zuidwest ondersteunen we Famateq op het gebied van industriële automatisering met training, service, consultancy en software – en hardware engineering. Een open, constructieve en fijne samenwerking!                

 

Famateq is in 2018 ontstaan uit een samenwerking tussen drie voormalige zzp’ers, die hun expertise bundelden op het vlak van elektro- en besturingstechniek en machinebouw. Het bedrijf heeft de pioniersfase achter de rug en zet met de MasterPicker een innovatieve sorteermachine met Vision in de markt. Het eerste exemplaar staat bij Marbo Onions in Oostdijk. 

Zorgvuldig sorteren 

“De MasterPicker sorteert met een robotsysteem uien of andere agrarische producten, maar haalt er door middel van een ‘flippersysteem’ ook kluiten en stenen uit”, vertelt technisch specialist en medeoprichter Jan Faasse. “Zo blijven alleen de perfecte/gewenste exemplaren over. We hebben veel tijd, energie en geld in de ontwikkeling van deze machine gestopt. Door zijn compacte vorm kunnen we hem goed inpassen in bestaande productieprocessen. Het aantal categorieën waarop we kunnen sorteren is uitgebreid. We gaan veel verder dan alleen sorteren op ‘goed’ en ‘fout’. De toegepaste camera’s zijn hoogwaardig en schieten veel beelden per seconde. Door de modulaire opbouw kunnen klanten de MasterPicker eenvoudig uitbreiden.” 

Toekomstgericht 

Famateq onderscheidt zich door de innovatieve combinatie van machinebouw en industriële automatisering (Vision). Per 1 september 2023 heeft het bedrijf de Vision-activiteiten van een netwerkpartner overgenomen. Deze worden doorontwikkeld om de AGF-sector een uniek platform te kunnen bieden en op meerdere vlakken te kunnen ontzorgen. “De AGF-sector staat aan de vooravond van meer robotisering en automatisering”, zegt Peter de Looff, algemeen directeur bij Famateq. “Dit heeft te maken met de oplopende eisen van de retail en de krapte aan vakmensen. Vandaar de toenemende belasting voor automatisering. Eén MasterPicker kan 3 tot 4 FTE vervangen. Hij werkt 24/7, wordt niet ziek en neemt nooit vakantie.” Faasse: “Binnenkort brengen we ook een slibverwerkingsmachine in productie, die vervuiling tot 1 micron uit afvalwater kan halen. AGF-bedrijven hebben veel afvalwater vanuit hun productie. Het kost enorm veel om dit te lozen. Met onze slibverwerkingsmachine kunnen ze hun lozingskosten fors reduceren.” 

Totaalinstallateur 

Naast losse machines kan Famateq desgevraagd complete productielijnen bouwen of bestaande productielijnen voorzien van een besturing. “Dit laatste hebben we gedaan voor een lijn van McCain”, zegt Faasse. “We zijn machinebouwer, system integrator en totaalinstallateur als het om industriële automatisering gaat.” De Looff: “We willen een strategisch partner voor de AGF-sector zijn op het vlak van machinebouw en industriële automatisering. Onze pijlers zijn innoveren, produceren, installeren en onderhouden.” 

Meedenkend partner 

In 2022 opende Famateq een nieuw kantoor in Yerseke. De nieuwbouw is een visitekaartje voor het bedrijf en een fijne werkomgeving voor de ca. 25 eigen medewerkers en gemiddeld 10 inleenkrachten. Voor extra capaciteit op het vlak van hardware- en software engineering werkt Famateq graag samen met GAIN. Faasse: “Vrij snel na onze oprichting hadden we behoefte aan een ervaren hardware engineer, maar dergelijke vakkrachten liggen niet voor het oprapen. GAIN is voor ons een partner die hierin goed meedenkt en met wie we een sterke relatie hebben opgebouwd.” 

Vak-volwassen en junior 

De Looff: “Door de snelle groei die we doormaken, hebben we een behoorlijke behoefte aan hardware- en software engineers. GAIN kent ons bedrijf, onze projecten en cultuur. Hun no-nonsense aanpak bevalt ons. Ze kunnen ondanks de moeilijke markt snel schakelen en sturen steeds goede mensen. We hebben via GAIN zelfs iemand uit Friesland gehad die voor ons op afstand werkte. Dat ging uitstekend. Naast vak-volwassen engineers krijgen we via GAIN junioren die we samen opleiden. GAIN heeft ook een goed trainingsaanbod waar wij graag gebruik van maken.” 

GAIN Zuidwest 

Famateq wordt door GAIN bediend vanuit de vestiging Zuidwest. Deze afsplitsing van GAIN West is opgezet om meer in de buurt van medewerkers en klanten te zitten. Begin 2024 gaat GAIN in de regio West-Brabant een fysieke locatie openen. “Onze doelgroep zijn alle bedrijven in het zuidwesten van Nederland die een elektrotechnische besturing hebben in hun processen of machines”, zegt Marc Schippers, business unit manager van GAIN Zuidwest. “Famateq is een jong bedrijf met mooie projecten. We ondersteunen hen op het gebied van industriële automatisering met training, consultancy, software- en hardware engineering. We hebben ook wel eens bij een serviceklus geholpen. We maken graag deel uit van hun jonge, enthousiaste team. Bij Famateq hangt altijd een vernieuwingsgezinde, gezellige sfeer. We weten elkaar goed te vinden en werken open en oplossingsgericht samen.” 

 Geplaatst: decemberCase

Heeft dit project je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image