Blog

Business Performance Management in de praktijk

Logo Gain Automation Technology

Op basis van performance management wordt de prestatie van een fabriek verbeterd. Door middel van KPI’s wordt gecontroleerd of de dagelijkse operatie verloopt conform de uitgestippelde strategische doelen. Afwijkingen worden binnen OEE registratie verklaart. Voor de uitvoer van verbeterprojecten is zo alle benodigde informatie beschikbaar. BI tooling voorziet in dashboards die eenvoudig opgesteld en onderhouden kunnen worden. Voor een nieuwe klant heb ik een oplossing gerealiseerd waarbij de productie performance vanaf een smartphone gevolgd kan worden. Periodiek worden gegevens uit diverse productie systemen gerepliceerd in een gegevenskubus. De inhoud van deze kubus is op basis van de Qlik Sense BI tool te analyseren.

In de praktijk ontstaat een systeem meestal van uit de dagelijkse operatie. Jaren geleden was er enkel behoefte aan centrale opslag van data, dit ten behoeve van eenduidige analyse en rapportage. Nieuwe systemen ontstaan steeds vaker vanuit een strategische doelstelling, het systeem is hierbij een randvoorwaarde. Als consultant is het aan mij de uitdaging om het bestaand systeem geschikt te maken voor het realiseren van de strategische doelstellingen.

Het bestaande systeem bestaat veelal uit een data historian. De opgeslagen data is hierbij beschikbaar voor analyse en rapportage. Het meest gebruikte rapportage programma is hierbij Excel. Excel is echter ook direct het meest misbruikte programma. Veel gebruikers, met name procestechnologen, zijn in staat om de meest exotische constructies te bedenken. Dit kost erg veel tijd en is slecht te onderhouden. In veel gevallen is de benodigde basis voor realisatie van een modern Performance Management systeem al in huis bij de klant. De Aspentech InfoPlus.21 data historian wordt standaard voorzien in KPI en OEE registratie. Alle informatie kan standaard gedeeld worden voor verdere analyses vanuit een BI tool.

Op dit moment ben ik bezig voor een groot chemisch bedrijf. De door de klant ontwikkelde OEE en KPI applicaties heb ik omgezet naar Aspentech InfoPlus.21. Een van de rapporten is hierdoor qua performance met een factor 500 verbeterd.
De proces technoloog heeft nu een veel beter systeem ter beschikking en heeft veel meer tijd over voor het echte winstgevende werk, zijnde het definiëren en uitvoeren van verbeterprojecten.

Paul Janssen
Sr. Technical Consultant, Gain West

Heeft dit blog je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image