Effectieve ontwikkeling besturingssysteem A2 tunnel in Maastricht

Typische uitdagingen

Avenue2 is een projectorganisatie die de integrale gebiedsontwikkeling A2 Maastricht realiseert. Onderdeel hiervan is de A2 tunnel dwars door Maastricht. Uniek aan de tunnel zijn de 2×2 tunnelbuizen boven elkaar, waardoor bestemmingsverkeer gescheiden is van doorgaand verkeer. Gescheiden tunnelbuizen hebben veel voordelen: de capaciteit is groter en er zijn meer mogelijkheden voor onderhoud en beheer. Daarmee nemen ook de scenario‚Äôs die de tunnelbesturing afhandelt behoorlijk toe.

Als eerste tunnel in Nederland wordt voor de automatisering gebruik gemaakt van Schneider Electric UnityPro met Citect SCADA (samen StructureWare). Om de landelijke tunnelstandaard (LST) consistent te vertalen naar de PLC-besturing is eerst een uitgebreide software richtlijn geschreven waaraan de codering diende te voldoen en is er voor de equipment laag een bibliotheek gebouwd. Daarna is de equipment laag uit de centrale ontwerp database gegenereerd en de functionele specificatie direct naar software vertaald.

Vanuit hun ervaring met het opzetten van standaarden hebben medewerkers van Gain een leidende rol gehad in het ontwerp van deze opzet en aanpak. De gehanteerde werkwijze waarborgt een grote mate van consistentie. Doordat de engineers die de besturingssystemen realiseren functioneel betrokken zijn worden hiaten sneller opgespoord en teruggekoppeld naar de ontwerpers. Ook verkleint het de doorlooptijd van de softwarerealisatie in de eindfase.

Referenties

 • Drink- en afvalwater / Oasen

  Automatiseringsproject drinkwater

  Bekijk referentie >
 • Olie en gas / Applus RTD

  Visualisatie en bediening voor ultrasoon meetsysteem

  Bekijk referentie >
 • Voedings- en genotsmiddelen / MSD

  Gain Warehouse Management System

  Bekijk referentie >
 • Machinebouw / Technical Development Corporation

  Doypack verpakkingsmachine met Beckhoff XTS

  Bekijk referentie >