Effectieve ontwikkeling besturingssysteem A2 tunnel in Maastricht

Typische uitdagingen

Avenue2 is een projectorganisatie die de integrale gebiedsontwikkeling A2 Maastricht realiseert. Onderdeel hiervan is de A2 tunnel dwars door Maastricht. Uniek aan de tunnel zijn de 2×2 tunnelbuizen boven elkaar, waardoor bestemmingsverkeer gescheiden is van doorgaand verkeer. Gescheiden tunnelbuizen hebben veel voordelen: de capaciteit is groter en er zijn meer mogelijkheden voor onderhoud en beheer. Daarmee nemen ook de scenario‚Äôs die de tunnelbesturing afhandelt behoorlijk toe.

Als eerste tunnel in Nederland wordt voor de automatisering gebruik gemaakt van Schneider Electric UnityPro met Citect SCADA (samen StructureWare). Om de landelijke tunnelstandaard (LST) consistent te vertalen naar de PLC-besturing is eerst een uitgebreide software richtlijn geschreven waaraan de codering diende te voldoen en is er voor de equipment laag een bibliotheek gebouwd. Daarna is de equipment laag uit de centrale ontwerp database gegenereerd en de functionele specificatie direct naar software vertaald.

Vanuit hun ervaring met het opzetten van standaarden hebben medewerkers van Gain een leidende rol gehad in het ontwerp van deze opzet en aanpak. De gehanteerde werkwijze waarborgt een grote mate van consistentie. Doordat de engineers die de besturingssystemen realiseren functioneel betrokken zijn worden hiaten sneller opgespoord en teruggekoppeld naar de ontwerpers. Ook verkleint het de doorlooptijd van de softwarerealisatie in de eindfase.

Referenties

 • Olie en gas / Istec

  Besturing offloading pumps FPSO

  Bekijk referentie >
 • Chemie / Philips Lighting

  Upgrade besturing HKP-toren

  Bekijk referentie >
 • Machinebouw / Mammoet

  Trainingssimulator 's werelds grootste kraan

  Bekijk referentie >
 • Chemie / Gunvor Petroleum Europoort

  Optimalisatie batch productieproces door middel van OEE registratie

  Bekijk referentie >