Testimonial

VMI Group: “Kennismaking met UML: helder en duidelijk”

Image

Twaalf engineers van VMI Group hebben via de Gain Academy kennisgemaakt met Unified Modeling Language (UML), een breed toegepaste methodiek om de visies van systeemontwikkelaars begrijpelijk en gestandaardiseerd vast te leggen. De training was afgestemd op de wensen van de klant en vond plaats bij VMI Group in Epe.

Als machinebouwer staat VMI Group bekend om zijn bandenmachine die een onderdeel is van productielijnen voor auto- en vrachtwagenbanden. Het bedrijf werkt momenteel samen met Gain aan een groot project. Erik van de Ven, Head of R&D bij VMI Group, schakelde de Gain Academy in voor de training Praktisch UML. “Bij het herstructureren van software ontstaan vaak discussies”, zegt Erik. “Je wil met elkaar op een whiteboard de nieuwe structuur uitzetten, maar daar heb je een standaardmethodiek voor nodig en die hadden wij niet. Ik heb bij eerdere werkgevers goede ervaringen opgedaan met UML en wilden mijn collega’s laten kennismaken met deze methodiek.”

Juiste accenten

De training werd verzorgd door René Krikhaar, die professionals traint op het gebied van softwarearchitectuur en -engineering. “René is enorm deskundig en ervaren”, zegt Marcel Steijger, manager van de Gain Academy.

UML is een taal om de eisen te beschrijven waaraan softwaresystemen moeten voldoen. Er zitten diagrammen in waarmee je op voorhand scherp kunt vastleggen wat je gaat doen. Op basis hiervan ga je programmeren. René legt uit: “Het voordeel van deze methodiek is dat je vooraf al goed nadenkt over de opzet van je programma. Omdat het vrij breed is, hebben wij voorafgaand aan de training met Erik besproken waar we specifieke accenten zouden leggen.” Erik: “Voor ons waren vooral de klassen- en sequencediagrammen belangrijk, maar omdat het voor de meeste collega’s een eerste kennismaking was met UML is alles een beetje aangeraakt.”

Helder en duidelijk

“Er werd op voorhand gevraagd wat onze verwachtingen waren”, zegt engineer Folkert Jongstra van VMI Group. “Vervolgens hebben we de diagrammen besproken die handig zijn voor ons en waar je op moet letten als je ermee werkt. Ik kende al een aantal diagrammen zonder te weten dat het UML was. Als je team-, domein- en discipline-overkoepelend dezelfde taal wil spreken, zijn sequence- en klassendiagrammen erg handig. Ze vereenvoudigen de communicatie, waardoor je dubbelingen en misvattingen voorkomt. Het is helder en duidelijk.”

Passende case

Naast het theoretische gedeelte gingen de deelnemers aan de slag met een case die echt past bij VMI Group, waardoor ze nog dieper op de materie konden ingaan. Dat heeft volgens Erik uitstekend gewerkt. “Op een gegeven moment stond iedereen voor het whiteboard en ontstond er een discussie hoe we het gingen aanpakken. Precies waarop ik gehoopt had!”

Aan de slag

Inmiddels passen de engineers van VMI Group de opgedane kennis al toe in de praktijk. Erik: “In de eerstvolgende projecten gaan we dit stapsgewijs omzetten, ervaring opdoen en anderen enthousiasmeren om ook zo te werken. Vervolgens willen we het verder uitbouwen.”

 

Geplaatst: juli 2023

 

Heeft deze testimonial je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image