Case

Slimme IoT-oplossing door moderne technologie

Image

Voor een chemische plant in de Benelux realiseert Gain on site een slimme IoT-oplossing door het toepassen van moderne communicatietechnologie. De opdrachtgever krijgt hierdoor meer inzicht in de productie en onderhoudsparameters waardoor de prestatie verhoogd wordt. Eén van de toegepaste technieken is LoRa.

LoRa-sensoren versturen via radiosignalen data naar een centrale LoRa-antenne. Dit zelfs ongestoord in een zware industriële omgeving over een afstand van 2 kilometer. De sensoren worden gevoed door een batterij, verbruiken minimale energie en opereren onafhankelijk van stroom, telefoon en wifi. LoRa-sensoren worden typisch toegepast voor het bewaken van niet kritieke data. Dit is data die niet direct noodzakelijk is voor het productieproces, maar wel heel gewenst is. Bij dit project gaat het om data dat klachten uit de omgeving en bijbehorende negatieve berichtgevingen ten gevolge van water- en geluidsoverlast voorkomt. Voorheen werd dit pas tijdens de periodieke ronde van de portier vastgesteld. Nu wordt dit direct aan de portier gemeld en kan deze tijdig ingrijpen.

Omdat de opdrachtgever nu op elk moment het juiste inzicht heeft, kan het aantal periodieke rondes bijgesteld en anders ingevuld worden waardoor de kosten voor onderhoud lager worden. Door deze succesvolle toepassing worden de LoRa-sensoren ook ingezet voor andere toepassingen waaronder trillingsanalyse.

De LoRa-antenne zorgt ervoor dat de data via MQTT en NodeRed naar de AspenTech InfoPlus.21 Historian verstuurd wordt. Vanuit de Historian worden gedetecteerde afwijkingen per mail en/of sms gemeld aan de verantwoordelijke personen. Een slimme portal biedt makkelijke navigatie naar de afwijkingen en biedt inzicht in de achterliggende informatie, zoals de gps-positie binnen de site.

Samengevat biedt LoRa een mooie IoT-toepassing, zelfs zonder toepassing van cloudtechniek.

Wil je meer weten over de toepassing van slimme IoT binnen jouw omgeving?
Neem geheel vrijblijvend contact op om jouw situatie te bespreken.

Heeft dit project je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Image
Image