Wat is MES?

Een “MES-systeem” staat voor Manufacturing Execution System. Het is een informatiesysteem dat wordt gebruikt in productieomgevingen om het proces van het produceren van goederen te monitoren, te controleren en te beheren. Een MES-systeem integreert vaak verschillende aspecten van de productie, zoals planning, tracking van materialen, monitoring van machines, kwaliteitscontrole en rapportage.

Typische functies van een MES-systeem omvatten:

  1. Planning en scheduling: Het systeem kan helpen bij het plannen van productieorders, het toewijzen van resources en het maken van schema’s voor productieactiviteiten.
  2. Tracking en tracing: Het volgt de voortgang van productieorders, materialen en werk in uitvoering (WIP) door de fabriek.
  3. Data capture: Het verzamelt gegevens van verschillende bronnen, zoals machines, sensoren en operators, om realtime inzicht te bieden in de productieactiviteiten.
  4. Kwaliteitsbeheer: Het controleert en bewaakt de kwaliteit van producten tijdens het productieproces en kan ingrijpen bij afwijkingen.
  5. Rapportage en analyse: Het genereert rapporten en analyses over verschillende aspecten van de productie, zoals efficiëntie, kosten, en kwaliteit, om te helpen bij besluitvorming en verbeteringen.

MES-systemen spelen een cruciale rol in het verbeteren van de efficiëntie, het verminderen van verspilling en het optimaliseren van de productieprocessen in een breed scala van industrieën, van discrete productie tot procesindustrieën zoals chemie en farmacie.