Wat is een PackML?

PackML staat voor Packaging Machine Language. Het is een standaard ontwikkeld door de Organization for Machine Automation and Control (OMAC) die een gemeenschappelijk raamwerk en taal biedt voor het programmeren en aansturen van verpakkingsmachines. PackML heeft als doel de interfaces, terminologie en het gedrag van verpakkingsmachines te standaardiseren, waardoor het voor fabrikanten gemakkelijker wordt om verschillende machines van verschillende leveranciers te integreren in een enkele verpakkingslijn.

Belangrijke kenmerken van PackML zijn onder andere:

  1. Staatgestuurde controle: PackML definieert een reeks standaardstaten en staatsovergangen voor verpakkingsmachines, waardoor een consistente aanpak voor de werking en controle van machines mogelijk is.
  2. Modulaire programmering: PackML moedigt het gebruik van modulaire programmeertechnieken aan, waardoor verpakkingsmachines eenvoudig kunnen worden aangepast en aangepast aan verschillende verpakkingsprocessen.
  3. Gegevensuitwisseling: PackML definieert gestandaardiseerde gegevensstructuren en interfaces voor het uitwisselen van informatie tussen verpakkingsmachines en hogere controlesystemen, zoals SCADA-systemen (supervisory control and data acquisition) of Manufacturing Execution Systems (MES).
  4. Prestatie-indicatoren: PackML omvat standaardmetrieken voor het evalueren van de prestaties en efficiëntie van verpakkingsmachines, zoals de algemene apparatuureffectiviteit (OEE) en de gemiddelde tijd tussen storingen (MTBF).

Bij Gain Academy is de training gestructureerd programmeren van Plc’s volgens PackML te vinden voor iedereen die hier meer over wil leren.