Blog

Invoerunit voor flesjes is nauwkeurig en razendsnel

Image

Invoerunit voor flesjes is nauwkeurig en razendsnel

Software engineer Rudi Schilder heeft in TwinCAT 3 Motion – software van Beckhoff de besturing voor een invoerunit voor flesjes geprogrammeerd. De opdrachtgever van dit uitdagende project is Cremer Speciaalmachines.

Gain heeft Cremer Speciaalmachines enkele jaren geleden geholpen met het opzetten van een nieuw software framework. Op basis daarvan heeft Cremer nieuwe machines in ontwikkeling gebracht. De invoerunit is een onderdeel van een nieuwe lijn voor het vullen van flesjes met medicijnen. De machine die de dopjes op de flesjes zet was een bottleneck in dit traject. Ze bestaat uit verschillende modules, waaronder een invoermodule die de flesjes op de juiste afstand van elkaar positioneert zodat de volgende module ze kan overnemen.

Snelheid en positie

Rudi ging aan de slag met motion-software van Beckhoff. Hij vertelt over de technische uitdagingen waar hij mee te maken kreeg. “Het gaat om een band met flippers boven een lopende band. De vingers komen tussen de potjes en duwen ze vooruit naar de juiste positie. Een goede timing is hierbij essentieel. Snelheid en acceleratie moeten op de juiste manier worden aangestuurd zodat de medicijnen niet uit de flesjes vliegen.”

Concept omgedraaid

De eerste opzet bleek niet de ware te zijn. “Tijdens het testen kwamen we erachter dat het afremmen van de potjes niet zo stabiel was als gehoopt. In een gesprek hierover met mijn collega’s bij Cremer ontstond het idee om het concept om te draaien. We duwen de potjes nu niet meer vooruit, maar vangen ze op. Dat werkt véél beter.”

Slow motion

Bij motion control-projecten is het volgens Rudi essentieel om de juiste scoping-tools te hebben, in dit geval TwinCAT 3 Scope. “Tijdens het testen wil je nauwkeurig kunnen zien wat je gedaan hebt en hoe de machine erop reageert. Daartoe moet je beelden in slow motion kunnen terugkijken, want sensoren geven slechts een beperkt beeld van de situatie.”

Virtuele koppeling

Uitdagend was het feit dat het om twee fases gaat. Eerst moet het flesje worden klaargezet om het over te dragen aan de volgende transportband. Die moet het vervolgens oppakken en meenemen. “Beide modules moeten perfect op elkaar inhaken”, legt Rudi uit. “Hiervoor heb ik een virtuele koppeling gemaakt. Met mijn code bereken ik een camming tabel die bepaalt hoe het gedrag van de ene module dat van de andere beïnvloedt.”

Testmachine

De machine kan per minuut 200 flesjes van een dopje voorzien, een snelheid die je handmatig nooit zou kunnen halen. Dat had ook gevolgen voor het testwerk. “Als je twee minuten test, heb je achteraf 400 flesjes met een dopje erop. Die moet je er handmatig weer afhalen. Cremer gaat nu een machine bouwen om dit te automatiseren zodat het testwerk minder lang duurt.”

Leuke werkomgeving

De invoermodule is klaar en ingebouwd in een prototype van de machine die door Cremer na de laatste finetuning in productie zal worden gebracht. “Deze machine moet 24/7 storingsvrij kunnen draaien en flesjes van verschillende formaten kunnen verwerken. Daar hebben we in de software en op mechanisch gebied rekening mee gehouden. Er zijn weinig mechanische aanpassingen nodig om te wisselen van flesje.”

Rudi heeft deze opdracht in-house bij Cremer uitgevoerd. “Het leuke van deze werkplek is dat ze multidisciplinair is. We zijn met z’n allen één machine aan het ontwikkelen, softwarematig én mechanisch.”

 

Geplaatst: April 2025

Heeft dit blog je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image