Case

Gain ontwikkelt met FrieslandCampina besturing voor mobiele yoghurtfabriek

Image

Met een mobiele yoghurtfabriek gaat FrieslandCampina veehouders in het noordwesten van Nigeria ondersteunen in hun melkproductie. Voor deze Nederlandse innovatie heeft Gain Automation Technology de besturing en bediening gebouwd. We hebben ook een Service Level Agreement afgesloten met FrieslandCampina.      

        

In de regio Lagos, het zuidwesten van Nigeria, kunnen lokale veehouders hun melk tegen goede prijzen inleveren bij twee grote zuivelfabrieken van FrieslandCampina. “Wij vinden het belangrijk focus te hebben op aspecten waarop wij ook daadwerkelijk invloed hebben”, vertelt Rudy de Wit, senior procestechnoloog bij FrieslandCampina. “Daarom hebben wij acht Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties gekoppeld aan ons werk. In dat kader willen wij ook in het noordwesten meer met lokale melk gaan doen, maar de volumes zijn er te klein om een grote zuivelfabriek te bouwen”, “Je kunt ook geen melk vanuit het noordwesten naar onze fabrieken in Lagos transporteren zonder dat de melk bederft wordt.”

Vijf containers 

Hoe dan toch kleinschalig beginnen met zuivelverwerking in het noordwesten van het land? Samen met Scherjon Dairy Equipment ontwierp FrieslandCampina een mobiele yoghurtfabriek. Alle installaties zijn ondergebracht in vijf geschakelde zeecontainers. De mini-fabriek werd in september 2021 voor het eerst in bedrijf gesteld bij Scherjon in Drachten. Vervolgens is ze verscheept naar Lagos en daar opnieuw in bedrijf genomen. 

Kwaliteitsyoghurt 

De Wit: “Sinds september 2022 produceren we commercieel. We testen, wegen en koelen de aangeleverde melk in een centraal melkcollectiecentrum naast de fabriek. Vervolgens pasteuriseren we de rauwe melk en verdelen we de gepasteuriseerde melk over maximaal 5 fermentatie tanks om er yoghurt van te maken. Dit kwaliteitsproduct wordt verkocht op markten en scholen in de buurt.” In Lagos is de mobiele yoghurtfabriek goed ontvangen. Op termijn wil FrieslandCampina haar naar het noordwesten van Nigeria brengen. “We zijn momenteel in deze regio contracten aan het afsluiten. Je hebt voldoende kwalitatieve melk nodig om commercieel te kunnen produceren. Het duurt even voor je de supply chain op orde hebt. Het mooie is dat we het concept alvast flexibel kunnen uittesten in Lagos.” 

Op afstand 

Scherjon schakelde Gain in voor de automatisering van de mobiele yoghurtfabriek. Wij ontwierpen en bouwden de besturing en bediening op basis van de door FrieslandCampina opgestelde functionele ontwerpeisen. Software engineers Rick en Henk waren bij de eerste inbedrijfstelling in Drachten aanwezig. “Dat was natuurlijk een feestje voor alle betrokkenen! In de weken daarna hebben we samen met Scherjon en FrieslandCampina nog hard gewerkt aan de verdere optimalisatie van de besturing. De inbedrijfstelling in Nigeria hebben we op afstand begeleid. Voor de operators in Nigeria hebben we een training verzorgd.” 

One of a kind 

De mobiele yoghurtfabriek is een ‘one of a kind’, iets volledigs nieuws, opgebouwd vanaf een leeg vel papier. Dit bijzondere innovatietraject vereiste volgens Rudy de Wit intensieve samenwerking. “De samenwerking in de driehoek met Gain en Scherjon was de basis voor succes. Iedereen heeft zijn kennis optimaal ingebracht. Gain is een kundige partij op het gebied van automatisering. Hun software engineers hebben goed en kritisch met ons meegedacht. Ze hebben zich zeer flexibel opgezet, wat ook nodig was. De besturingssoftware voor deze installatie is niet iets wat je even van de plank kunt halen. Het was een flinke klus om tot de juiste programmering te komen.” 

Meedenken 

Rick : “Het is voor ieder van ons een boeiend leertraject geweest. Henk en ik vonden het geweldig om from scratch te mogen meedenken hoe zo’n mobiele yoghurtfabriek optimaal kan presteren. De samenwerking met Scherjon en FrieslandCampina was open en vrij. Dat werkte heel prettig.” Theo Wijma, unit manager van Gain in Drachten: “Food is een van onze focusgebieden en we denken graag mee over procesoptimalisatie. Dit project past dus goed in onze strategie. We zijn er trots op dat we samen met FrieslandCampina en Scherjon de lokale melkveehouderij in Nigeria kunnen ondersteunen. Ook wij committeren ons aan de Sustainable Development Goals. Met innovatieve en intelligente automatiseringstechnologie dragen wij bij aan het verbeteren van de levenskwaliteit in Nederland en daarbuiten.” 

Service Level Agreement 

Gain heeft de software modulair opgezet zodat Scherjon delen ervan ook kan toepassen in andere installaties (bijvoorbeeld reinigingsmachines) die ze maken. Verder heeft Gain met FrieslandCampina een Service Level Agreement afgesloten om de operators in Nigeria in het geval van storingen of problemen op afstand te ondersteunen. De engineers van Gain Projects, die dit verzorgen, zijn door Rick Scholtens getraind. Tot nu toe is alles storingsvrij verlopen. 

Lichten op groen 

Rudy de Wit sluit niet uit dat FrieslandCampina nog meer mobiele yoghurtfabrieken laat bouwen. “Maar dat is afhankelijk van hoe het loopt. Voor een eventuele tweede versie hebben we een stuk of 8 verbeterpunten.” Trots sluit hij af: “Als ik voor m’n werk in Nigeria ben, ga ik altijd even langs bij onze kleinste fabriek. We hebben boven de pasteurisatietanks stoplichten aangebracht. Die stonden de laatste keer dat ik er was allemaal op groen. Alle tanks waren aan het draaien!” 

Geplaatst: oktober 2023

Heeft dit project je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image