Blog

De waarde van standaardisatie

Logo Gain Automation Technology

Uit eerdere blogs komt het thema standaardisatie ook weer terug. Het is een belangrijk thema geworden binnen onze klantenkring. Zo ook voor deze klant waar we gestart zijn om voor het gehele bedrijf, bestaande uit drie dochterbedrijven, een standaard te ontwikkelen. De drie bedrijven wensen op dezelfde manier projecten uit te voeren met de ontwikkelde standaard. Het project is opgedeeld in vier fasen; de eerste fase is het ontwikkelen van de standaard zelf. Vervolgens bestaat elke volgende fase uit het op weg helpen met het implementeren van de standaard voor hun machine/installatie. Er zijn momenteel al twee bedrijven over op de nieuwe standaard. In lijn hiervan, hebben we onlangs een project uitgevoerd voor een bedrijf dat de transportmodules bouwt, voor de transport van producten tussen de installaties van de andere bedrijven.

De installatie wordt aangestuurd door een Siemens ET200iSp PLC in combinatie met een Siemens comfort panel. Bij de aanvang van het project is er wel getwijfeld of de PLC voldoende krachtig was, om het gehele project te kunnen aansturen. Achteraf is toch gebleken dat de PLC voor nu nog wel goed genoeg is. Voor verdere standaardisatie en het groter worden van de projecten zal de PLC vervangen moet worden door een ander type.

De basis voor dit project is gelegd bij het vorige project wat al bij de eindklant in bedrijf is. De standaardsoftwarecomponenten zijn hierbij hergebruikt. Het doel was om alle softwarecomponenten een op een over te zetten en geen andere te gebruiken. Dit is niet helemaal gelukt, er is voor sommige componenten een andere versie gemaakt. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd een uitgebreide bibliotheek van de softwarecomponenten voor zowel HMI als PLC.

Nu rest nog een dochterbedrijf. Als deze stap is afgerond, zullen we onderzoeken hoe we de software automatisch kunnen genereren. De klant is dan in staat om vanaf een simpele werkinstructie de software voor hun machines en installaties te genereren.

Herwald Spuijbroek
Sr. Control Engineer, Gain Projects

Heeft dit blog je geïnspireerd?

Wil je werken bij Gain of weten of wij ook jou kunnen helpen bij jouw verbetertraject? Neem gerust contact met ons op.

Logo Gain Automation Technology
Image