Wat is een factory acceptance test (FAT)?

Een Factory Acceptance Test (FAT) is een testproces dat wordt uitgevoerd om te verifiëren of een systeem, machine, of ander soort technologisch product voldoet aan de specificaties en eisen die zijn overeengekomen tussen de leverancier en de klant. Deze test wordt uitgevoerd voordat het product wordt verscheept naar de locatie van de klant.

Tijdens een Factory Acceptance Test worden verschillende aspecten van het product getest, waaronder:

  1. Functionaliteit: Worden alle functies en functionaliteiten van het product correct uitgevoerd zoals gespecificeerd?
  2. Prestaties: Voldoet het product aan de prestatiecriteria, zoals snelheid, nauwkeurigheid, en betrouwbaarheid?
  3. Interoperabiliteit: Werkt het product correct samen met andere systemen of componenten waarmee het moet integreren?
  4. Veiligheid: Voldoet het product aan de veiligheidsnormen en -voorschriften? Worden alle veiligheidsfuncties zoals noodstops en beveiligingen correct geactiveerd?
  5. Gebruiksvriendelijkheid: Is het product gemakkelijk te gebruiken en te bedienen volgens de specificaties?
  6. Documentatie: Is alle benodigde documentatie, zoals handleidingen en technische specificaties, volledig en nauwkeurig?

De Factory Acceptance Test wordt vaak uitgevoerd op de locatie van de leverancier, meestal in hun fabrieksomgeving. Het testproces wordt doorgaans uitgevoerd door zowel de leverancier als de klant, of vertegenwoordigers van beide partijen. Eventuele gebreken of afwijkingen die tijdens de FAT worden ontdekt, worden gedocumenteerd en moeten worden opgelost voordat het product wordt vrijgegeven voor verzending naar de klant.

De FAT is een belangrijke stap in het kwaliteitsborgingsproces en helpt ervoor te zorgen dat het geleverde product voldoet aan de verwachtingen van de klant en correct functioneert voordat het in bedrijf wordt gesteld op de locatie van de klant.