Wat is CODESYS?

CODESYS is een ontwikkelomgeving voor het programmeren van controllerapplicaties. Het wordt voornamelijk gebruikt in de industriële automatisering voor het programmeren van PLC’s (Programmable Logic Controllers) en andere soorten industriële controllers.

CODESYS staat voor “Controller Development System” en wordt ontwikkeld en vermarkt door het Duitse bedrijf 3S-Smart Software Solutions GmbH. Het biedt een platform voor het programmeren, debuggen en beheren van PLC-toepassingen. Het ondersteunt verschillende programmeertalen zoals ladderlogica, gestructureerde tekst, functieblokdiagrammen en sequentiële functiekaarten.

Enkele belangrijke kenmerken van CODESYS zijn:

  1. Ondersteuning voor meerdere talen: Het ondersteunt meerdere programmeertalen, zodat ontwikkelaars kunnen kiezen welke het beste past bij de vereisten van hun toepassing.
  2. Visualisatie: Het biedt tools voor het maken van gebruikersinterfaces en het visualiseren van processen of gegevens.
  3. Simulatie: Het biedt simulatiemogelijkheden, waardoor ontwikkelaars hun toepassingen kunnen testen zonder de noodzaak van fysieke hardware.
  4. Integratie: Het kan worden geïntegreerd met verschillende hardwareplatforms en ondersteunt een breed scala aan industriële protocollen voor communicatie met apparaten en systemen.

Over het algemeen wordt CODESYS veel gebruikt in industriële automatisering vanwege de veelzijdigheid, flexibiliteit en uitgebreide ondersteuning voor verschillende hardwareplatforms en communicatieprotocollen.