Binnen de industrie is de chemische sector een zwaargewicht. Na de voedings- en genotsmiddelenindustrie is dit de grootste branche binnen de sector met een omzetaandeel van circa 15%. Maar de chemische industrie heeft het zwaar en zoekt concurrentievoordeel in automatisering.

Typische uitdagingen

Waar de branche het meeste last van heeft is de hardnekkigheid van de concurrentiedruk, met name de basischemie. In andere landen worden vergelijkbare chemische (bulk)producten gemaakt, maar tegen veel lagere energiekosten, wat leidt tot een ongelijk speelveld. De fijnchemische bedrijven hebben hier relatief minder last van, aangezien de producten meer onderscheidend zijn. De relatief lage olieprijs en de goedkope euro zullen enige verlichting brengen voor de hele branche, maar dit zal niet direct resulteren in een significante verbetering in de marktpositie van Nederlandse bedrijven.

De concurrentiepositie van bedrijven in de basischemie is vooral gebaseerd op prijs. Voor de bedrijven in de basischemie blijven dus efficiency en kostenbeheersing belangrijke thema’s. Om nog enigszins competitief te blijven, is continue procesinnovatie steeds relevanter geworden. Dergelijke initiatieven hebben als doel om goedkopere en efficiëntere productie te realiseren. Het totale verbruik van grondstoffen zal afnemen, de afvalstroom verminderen en de energielasten dalen.

Het belang van investeringen in de chemische industrie is groot en bedrijven hebben al veel geïnvesteerd in automatisering en het verbeteren van het productieproces. Dat is een goede keuze, want dit leidt tot verhoging van de arbeidsproductiviteit, minder faalkosten en kortere doorlooptijden. Het besef is toegenomen dat daar de winst zit. Gain draagt bij aan het verbeteren van de concurrentiepositie van chemische bedrijven door inzet van procesautomatisering en business intelligence tools.
Het stroomlijnen en optimaliseren van de keten wordt van levensbelang.

Referenties

  • Chemie / Gunvor Petroleum Europoort

    Optimalisatie batch productieproces door middel van OEE registratie

    Bekijk referentie >
  • Chemie / Philips Lighting

    Upgrade besturing HKP-toren

    Bekijk referentie >